השורש לכל הבריאות הזו

בהודו מתבלים בו אינספור תבשילים. מיוחסות לו סגולות ריפוי רבות שמגיעות עד לחימה בסרטן, ברפואה הסינית הוא משמש כבר יותר מ- 2,000 שנה ואפילו בתלמוד הבבלי מוזכרות סגולותיו. זהו הג'ינג'ר - זנגביל בעברית. השורש שעושה פלאים.


ג'ינג'ר. הוא נמצא בכל סופרמרקט, בדרך כלל באזור של העלים הירוקים והשורשים. יש לו טעם 
אקזוטי, חריף וייחודי, ומראה מסתורי. ועל הסגולות הרפואיות שלו אין חולק - אדרבה, ככל שמעמיקים 
יותר מוצאים עוד ועוד בעיות שבהן הוא מטפל.

רכישה ואחסון

כדאי מאוד למשש את השורש ולוודא שהוא קשה ומוצק, זה מעיד על טריותו. רצוי שקליפתו תהיה 
מבריקה מעט. שורש שאינו טרי יהיה לרוב גם סיבי יותר (אבל את זה תגלו רק בבית, כשתרצו לגרר או 
לחתוך אותו). את הג'ינג'ר מאחסנים כמובן במקרר והוא יכול להחזיק מעמד עד חודש לכל היותר.

סגולות רפואיות

ברפואה הסינית משתמשים בג'ינג'ר לטיפול בבעיות עיכול שונות. הוא ידוע כמפחית בחילות והקאות. 
הוא מכיל חומרים אנטי דלקתיים רבים שיכולים לסייע במקרים של כאבי פרקים ודלקות פרקים. אותם 
חומרים נלחמים גם בתאים סרטניים, בין השאר בסרטן המעי הגס ובסרטן השחלות. הג'ינג'ר גם 
מחמם את הגוף וכך נלחם במחלות חורף שונות ובראשן השפעת. 

אופן ההכנה

הג'ינג'ר החי חריף מאוד (גם לאחר חליטה) ולכן מקובל לצרוך אותו לאחר בישול או חליטה, ובכמויות 
קטנות. כמובן שאין כל בעיה להשתמש בו גם כשהוא חי (למשל כשהוא מגורר דק כחלק מרוטב לסלט 
וכדומה), אך החומרים הפעילים שבו משתחררים ביתר עוצמה דווקא בבישול. בגלל ריכוז החומרים 
הפעילים אין צורך להשתמש בכמות גדולה - גם הטעם וגם התועלת מושגים בכמות קטנה של השורש. 

תכל'ס, מה עושים איתו?

 תה - חולטים פיסה קטנה של ג'ינג'ר (שלמה או מגוררת) במים ומוסיפים דבש. יעיל מאוד 
 חליטה למתקדמים - קמתם בבוקר חורפי כשאתם "מפורקים" מצינון? שימו בסיר קטן פיסה 
של ג'ינג'ר (טבעת בעובי של כ-1 ס"מ), מקל קינמון, כמה גרגירי פלפל שחור שלמים, דבש 
ומים, ובשלו במשך כ-20 דקות. צננו מעט ושתו כוס אחת כל שעה-שעתיים. זו ממש פורמולה 
 לעיסה - צינון או שפעת תקפו אתכם? בואו להזיע כמו שצריך עם הג'ינג'ר: קחו חתיכה לא 
גדולה של השורש, לעסו אותה היטב (החריפות תאתגר אתכם, אבל זה חלק מהעניין) ומהר 
מאוד תתחילו להזיע. היכנסו מתחת לשמיכה לשעה-שעתיים ותרגישו הרבה יותר טוב.
 סוכריה - בבתי הטבע ובחלק מחנויות התבלינים תמצאו "סוכריות" של ג'ינג'ר. אלה למעשה 
חתיכות מסוכרות של השורש שניתן לאכול אותן כך (הן עדיין חריפות, שימו לב) או להשתמש 
למערכת העיכול וכן להפחתת ליחה ותסמינים אחרים של מחלות חורף.
חזקה ש"תעלה אתכם מחדש על הפסים".בהן כמוסיף טעם לתה, ולאכול אותן לאחר שסיימתם לשתות את התה.
 תמיד כדאי להעדיף את ה"סוכריות" האורגניות, שמכילות גם פחות סוכר או לא מכילות בכלל. 

ומתכון קטן לסיום...
נכון, את הג'ינג'ר כדאי לבשל או לחלוט (ובכלל, עדיף לאכול מאכלים מבושלים על פי הרפואה הסינית), 
החומרים הנדרשים: 1 גזר גדול, 1 סלק בינוני, 1/4 כרוב קטן, פיסת ג'ינג'ר בגודל 1 ס"מ - מגוררת דק, 
2 כפות דבש, מיץ מחצי לימון, כף שמן (עדיף שמן חמניות או תירס ולא שמן זית), מעט מלח.
אופן ההכנה: חותכים את הגזר לחצי לכל ארכו, ובעזרת קולפן "מקלפים" פיסות דקות בצורת חצאי עיגולים.
 פורסים את הסלק לפרוסות בעובי 1 ס"מ ומקלפים גם מהן פיסות. חותכים את הכרוב לקוביות 
קטנות (לא מדי).
 בקערית קטנה נפרדת מערבבים את הג'ינג'ר, הדבש, הלימון, השמן ומעט מלח. 
טועמים את הרוטב ומתקנים -
 מוסיפים דבש או מלח לפי הטעם. יוצקים את הרוטב על הסלט, 
אבל אנחנו שוב נשבור את הכללים ונציע לכם מתכון לסלט חי מרענן. מערבבים ומגישים מיד. צבעוני, פריך, מרענן ושובב!

לבריאות!
כל הזכויות שמורות לשאול ולילך זוארץ 2015
good